Co myślisz, gdy słyszysz o śniadaniu z czekoladą w roli głównej? Pewnie od razu masz złe skojarzenia z dużą ilością kalorii i cukrów prostych, które zaburzą Twoją dietę. Nic bardziej mylnego! Dzięki zdrowej czekoladzie możesz zjeść poranny posiłek na słodko, bez wyrzutów sumienia.
Pomysły na zdrowe śniadania w wersji na słodko
Płatki kukurydziane to jeden z najchętniej wybieranych produktów śniadaniowych. Wystarczy zalać je mlekiem i śniadanie gotowe! To niezwykle ważne, ponieważ rano każda minuta jest na wagę złota. Brak czasu to jedna z głównych przyczyn pomijania śniadania. Pamiętaj jednak, że jego spożywanie jest bardzo ważne dla utrzymania szczupłej sylwetki i dobrego stanu zdrowia.
Jeśli rano stawiasz na szybki posiłek w postaci płatków kukurydzianych to pewnie za jakiś czas, znudzi Ci się ich smak. Ile czasu można jeść to samo?! Być może, gdy poczujesz ochotę na śniadanie w wersji na słodko, zwrócisz uwagę na płatki czekoladowe. Ale zaraz pojawi się myśl, że to nie najlepszy wybór dla osób dbających o linię. Na szczęście istnieją produkty, które spełnią wszystkie Twoje wymagania. Możesz przygotować z nich w kilka minut śniadanie, które nie zaburzy Twojej diety. O jakich produktach mowa? O płatkach kukurydzianych oblanych zdrową czekoladą!
Do wyboru masz płatki w czterech wersjach smakowych:
- w ciemnej czekoladzie,
- w czekoladzie Creamy,
- w czekoladzie kokosowej,
- w czekoladzie migdałowej z solą (jeśli preferujesz tego typu smak być może, polubisz również migdały w czekoladzie – oczywiście tej zdrowej).
A co jeśli jesteś na diecie wegańskiej? Czy również możesz cieszyć się smakiem zdrowszej wersji czekolady i płatków kukurydzianych, które są nią oblane? Oczywiście! Nie zawierają one produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego sprawdzą się również w przypadku diety roślinnej.
Jak to możliwe, że czekolada jest zdrowa?
Zastanawiasz się, jak to jest, że czekolada trafia zazwyczaj jako pierwsza na listę produktów do wykluczenia z diety, a teraz okazuje się, że jest zdrowa? Wszystko zależy od jej składu. Ta, którą możesz włączyć do jadłospisu bez wyrzutów sumienia, nie powinna zawierać m.in. rafinowanego cukru, syropów (np. glukozowo-fruktozowego), czy oleju palmowego.
Dobrym wyborem jest gorzka czekolada. Niestety ze względu na specyficzny smak możesz jej nie polubić. Na szczęście w sprzedaży dostępne są produkty, które są zarówno słodkie, jak i zdrowe. Wszystko, dzięki temu, że słodki smak nadają im zdrowsze zamienniki cukru. Należy do nich np. nektar z kwiatów palmy kokosowej, którym dosładzane są wspomniane płatki kukurydziane. Jest to naturalny słodzik, który sprawia, że produkt zyskuje wyjątkowy karmelowy smak.
O wartości odżywczej posiłku decydują również dodatki. Dlatego warto, żebyś dodać do płatków kukurydzianych np. świeże owoce sezonowe, nasiona chia, czy orzechy. Możesz również wybrać migdały w czekoladzie, które są źródłem wapnia i witaminy E.