April 20, 2024 -

Mały biznes gastronomiczny – nie możesz zaniedbać kwestii higienicznych!

Prowadzenie małego biznesu gastronomicznego to niełatwe zadanie. Aby wyróżnić się na tle konkurencji, należy zadbać o wysoką jakość podawanych posiłków. Coraz więcej osób zwraca również uwagę na czystość lokali gastronomicznych. Jakiekolwiek zaniedbania w kwestiach higieny mogą doprowadzić do szybkiej i nieodwracalnej utraty klientów.

Czyszczenie sprzętów kuchennych

Sercem każdego lokalu gastronomicznego jest kuchnia. To w niej kucharze przetwarzają artykuły spożywcze. Stworzenie czystego i bezpiecznego środowiska pracy dla osób pracujących w kuchni wymaga zastosowania specjalistycznych środków czyszczących. W sprzedaży dostępne są m.in. profesjonalne produkty marki Swish. W ofercie tej kanadyjskie firmy znaleźć można m.in. gotowy do użytku preparat Food Service 5000 przeznaczony do usuwania trudnych zabrudzeń w postaci plam z tłuszczu lub przypaleń. Produkt może być wykorzystywany do czyszczenia grillów, piekarników, płyt kuchennych, palenisk, a także innego sprzętu kuchennego. Do czyszczenia płytek ceramicznych, blatów kuchennych, bądź powierzchni plastikowych nadaje się preparat Super Clean. Produkt wyróżnia się skutecznością i łatwością użytkowania. Czyszczone powierzchnie po przetarciu szmatką nie wymagają spłukiwania. W małych lokalach gastronomicznych sprawdzi się również płyn do ręcznego mycia naczyń Swish Dish bądź preparaty Hardwater Rinse oraz Detergent do mycia, płukania i nabłyszczania naczyń w zmywarkach.

Skuteczne usuwanie brudu z różnych powierzchni

Właściciele małych biznesów gastronomicznych powinni zadbać również o czystość sanitariatów. Do tego celu wykorzystać można preparat Scale Remover. Zastosowana przez producenta mieszanka kwasów organicznych skutecznie i szybko usuwa osady wapienne i mydlane, a także rdzę, kamień oraz tłuszcz. Co istotne preparat jest bezpieczny dla czyszczonych powierzchni, a dodatkowo przywraca utracony blask stalowym lub miedzianym przedmiotom. Produkt może być z powodzeniem wykorzystywany nie tylko do mycia armatury łazienkowej w postaci pisuarów, sedesów, czy umywalek, ale także ekspresów do kawy. W małej gastronomii sprawdzi się również produkt o nazwie Jet przeznaczony do usuwania trudnych zabrudzeń o charakterze tłuszczowym. Może być wykorzystywany zarówno do mycia ręcznego, jak i mechanicznego. Doskonale usuwa uporczywe zanieczyszczenia z posadzek betonowych, kamiennych, gresowych lub wykonanych z tworzyw sztucznych.

Podsumowanie

Specjalistyczne produkty marki Swish wyróżniają się dobrym stosunkiem ceny do jakości. Preparaty dostępne w sprzedaży charakteryzują się dużą wydajnością i skutecznością działania. Substancje używane przez producenta są bezpieczne dla otoczenia i mogą być stosowane w branży gastronomicznej.