Categories: Kuchnia

Jak zdrowo grillować?

Grillowanie w gronie znajomych czy rodziny to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Warto jednak pamiętać o tym, że potrawy przyrządzane na grillu w nieodpowiedni sposób, mogą być dla nas szkodliwe! Warto wiedzieć jak i co grillować, by nie spożywać z daniami toksycznych związków, wydzielanych podczas grillowania.

Kilka zasad zdrowego grillowania

Mimo iż klasyczny grill nie należy do najzdrowszych, warto znać zasady zdrowego grillowania, które nie odbija się niekorzystnie na naszym zdrowiu. Czasem zapominamy bowiem o pozornie błahych sprawach, które przy grillowaniu mają ogromny wpływ na to, co jemy!

– Wykorzystuj węgiel drzewny – do rozpalania grilla wykorzystuj brykiet lub węgiel drzewny, ewentualnie drewno drzew liściastych. Absolutnie nie traktuj jako rozpałkę mebli, lakierowanego drzewa czy sklejki, która powoduje, że dania mogą stać się dla nas toksyczne! Jeśli masz dobry grill to wcale nie musisz wykorzystywać sztucznych podpałek. Polecanym modelami są chociażby grille Weber.

– Grilluj na tackach – stosowanie tacek sprawia, że tłuszcz nie spływa na węgiel i nie wydziela toksycznych związków podczas spalania. Pozwala również na utrzymanie rusztu w czystości, bowiem resztki przypalonego jedzenia również nie wpływają korzystnie na nasz organizm.

– Stosuj piwną marynatę – badania naukowców wskazują, że najzdrowsza marynata powinna zostać przygotowana na bazie piwa. Pozwala bowiem zredukować ilość rakotwórczych substancji w smażonym na ruszcie mięsie, a przy tym sprawia, że mięso jest soczyste i kruche. Podobne działanie wykorzystują także marynaty do mięs, przygotowane na bazie wina czy herbaty.

Więcej: Grillsklep – dystrybutor grilli Weber

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.